Två kända galopphästar

Det finns många kända galopphästar som haft stora framgångar och en del hästars liv har även blivit filmer och böcker. Två av dem är Seabiscuit och Secretariat.

Hästen Seabiscuit

Seabiscuit, ett engelskt fullblod, är en känd amerikansk galopphäst, född den 23 maj 1933, vars liv det har spelats in två filmer om. Dessutom har en staty avbildats av honom, i verklig storlek och i brons. Den står vid Santa Anita Park i Kalifornien i USA.

1937 var ett toppenår för Seabiscuit då han under säsongen vann 11 av 15 lopp. Dessutom var han under det året den häst som sprang in mest pengar. 1938 ställdes Seabiscuit mot den högst rankade hästen på den tiden, i ett matchlopp som kallas århundradets match. Trots sämre ranking var det en match som Seabiscuit van överlägset, vilket ledde till att han fick utmärkelsen årets häst 1939. Seabiscuit har även fått ytterligare fina utmärkelser; han har blivit inröstad i “National Museum of Racing Hall of Fame” samt blivit avbildad på frimärke 2009.

Hästen Secretariat

En annan känd galopphäst som haft stora framgångar är Secretariat, även han ett engelskt fullblod. Även Secretariats liv har gått upp på vita duken, i en film med John Malkovich och Diane Lane. Trots att Secretariat förlorade sitt första lopp, kom han igen och vann fem tuffa lopp i rad efter det. Secretariat har vunnit den mycket prestigefyllda titeln Triple Crown, år 1973. Han var då endast tre år gammal och slog då även två världsrekord. Men Secretariat pensionerades strax efteråt, vilket var ett löfte från ägaren. Löftet löd att om Secretariat lyckades vinna Triple Crown som treåring skulle han få pensioneras som fyraåring och bli avelshingst. Vid tidpunkten för sin pension hade Secretariat vunnit 16 av de 21 lopp som han ställde upp i.

Som avelshingst blev Secretariat pappa till 600 föl. Han fick senare hovsjukdomen fång och avlivades 1989. Liksom Seabiscuit har Secretariat avbildats på frimärke.