Travsport i världen

Travsporten är stor i Sverige, och även i världen har Sverige ett bra namn när det kommer till travsport. I Europa är Sverige näst störst när det kommer till antalet travhästar och tävlingar. Det är bara i Frankrike som travsporten är större. Om man går utanför Europa, är trav som sport störst i USA. Sporten är alltså som störst i dessa länder, men sporten finns även i Norge, Finland och Danmark där det går några årliga storlopp. Andra länder där travlopp körs varje vecka är Belgien, Tyskland och Nederländerna, dock inte lika många som här i Sverige.

Kända internationella travlopp

Det mest kända internationella storloppet är nog Prix d’Amérique, som även är världens största långdistanslopp. Det här är ett franskt lopp som går varje år i januari.

Ett mycket känt amerikanskt travlopp är Hambletonian Stakes som körs varje år. I det här loppet tävlar treåriga hästar och det anses vara ett av världens största treåringslopp.

Stora travlopp i Sverige och Norden

Det mest kända svenska loppet är Elitloppet. Det är även det mest prestigefyllda och är dessutom ett av de största idrottsevenemangen i hela Sverige som lockar tusentals åskådare. Elitloppet körs varje år på Solvalla i Stockholm den sista söndagen i maj.

Det görs även några stora lopp i våra nordiska grannländer. I Oslo körs varje år Oslo Grand Prix som är Norges största travlopp. Den som vinner loppet tar hem hela 1,5 miljoner norska kronor.

I Danmark heter det största och mest presitgefyllda loppet Copenhagen Cup. Från loppet, som körs andra söndagen i maj varje år, tar vinnaren med sig 750 000 danska kronor hem. Det erbjuds internationell betting på samtliga.

Även i Finland finns ett årligt storlopp som heter Finlandia-Ajo. Loppet kördes första gången 1980 och sedan dess har det körts i maj varje år i Helsingfors.

Utöver dessa storlopp finns även ett nordiskt mästerskap som anordnats sedan 1978 och sedan 2006 avgörs mästerskapen i Åbo i Finland.