Travloppet Prix d’Amérique

Det här franska travevenemanget räknas till ett av de största travloppen i världen och ett av de mest prestigefyllda. Loppet avgörs den sista söndagen i januari på Vincennesbanan i sydöstra Paris. Prix d’Amérique, som kördes första gången 1920, anordnades till en början med syftet att hylla den amerikanska insatsen under första världskriget. Sedan starten har loppet körts varje år med undantag för krigsåren 1940 och 1941.

Distansen för loppet är 2 700 m och som startmetod används voltsystemet. Många franska hästar har under årens lopp stått som vinnare. Några kända namn är Gélinotte, Roquépine och Bellino II. Den franska häst som dock har vunnit flest gånger är Oursi, med sina 4 vinster. Oursi tränades och kördes av fransmannen Jean-René Gougeon och under sin karriär sprang Oursi in cirka 21 miljoner svenska kronor.

Svenska framgångar i Prix d’Amérique

Många svenska kuskar har haft stora framgångar i det här loppet. Den första svensk som har vunnit det här loppet är Sören Nordin, vilket han gjorde 1950. Sverige har hittills vunnit loppet sju gånger, senast 2014 då kusken Örjan Khilström vann med hästen Maharajah. År 1995 tog kusken Helen A Johansson en berömd seger med hästen Ina Scott. Helen var för övrigt den första kvinnan som fick vara med i Prix d’Amérique. Andra svenskar som har vunnit loppet är Bernt Lindstedt med hästen Dart Hannover, Stig H Johansson med hästen Queen L, Jean Michel Bazire med hästen Moni Maker, samt Dominiek Locqueneux med Gigant Neo.

En riktig folkfest

Evenemanget är en riktig folkfest för travintresserade med upp emot 40 000 besökare. Förutom de olika loppen innehåller programmet uppvisningar såsom en amerikansk parad med motorcyklar och cheerleaders, musikuppvisning med musiker från franska nationalgardet och självklar en parad med de tävlande hästarna. För den som vill se loppet på plats finns det företag med mycket kunskaper om evenemanget som organisera paketresor.