Travsporten Monté

Monté är en variant av travsport som är ganska ny i Sverige. Den här tävlingsformen har sitt ursprung i Frankrike där den har funnits i 200 år och är väldigt populär. Monté utgör i Frankrike ca 10 procent av den franska travsporten. Ordet monté betyder ungefär “uppsutten” vilket precis beskriver vad det handlar om; ryttaren sitter helt enkelt upp på hästen istället för i en sulky bakom hästen.

Kraven på ryttaren

Ryttaren i monté måste väga minst 65 kilo inklusive utrustning. För att fastställa detta vägs alla ryttare både före och efter ett lopp. Om ryttaren har för låg vikt vid invägningen blir denne diskvalificerad. För att kunna ta licens som montéryttare måste ryttaren genomföra ett fystest. Om en ryttare har gjort färre än 10 aktiviteter på ett kalenderår måste denna även genomföra ett fystest för att kunna få ut en licens för kommande års. Det är med andra ord ganska stora stora krav på en montéryttare.

Monté i Sverige

I Sverige tog intresset för monté fart på riktigt under 2004 då totalisatorspel i monté infördes. Något positivt som montén har fört med sig är att många unga tjejer har anslutit sig till sporten. Då många tar licens för sulkykörning på samma gång ökar andelen kvinnor i travsporten generellt.

Montélopp i Sverige och Frankrike

Frankrikes största montétävling går av stapeln i januari, en vecka före Prix d’Amérique som är Frankrikes största travlopp. Tävlingen för monté går på samma bana som Prix d’Amérique och det är även samma distans.

I Sverige är det Monté-SM som är det största montéloppet. Det här loppet körs under SM-dagen i oktober på Åbybanan. Montéryttar-SM hålls samma dag och är ett lopp för de som vunnit flest montélopp under året. Ett annat stort svenskt lopp är Elitmontén som rids på Solvalla under samma dag som Elitloppet. Ytterligare andra är Åby Stora Montépris och Olympiamontén på Åby.