Travsporten i Sverige och andra länder

Travsporten etablerades bland annat i USA och Frankrike under 1800-talet men har sedan dess blivit en stor sport även i Skandinavien, Kanada, Tyskland, Italien, Nya Zeeland, Australien och Frankrike. I Sverige har vi totalt 33 banor som ligger runtom i landet. Allt från Boden och ner till Malmö. De mest kända är Åbytravet, Axevalla, Bergsåker, Solvalla och Jägersro.

När det gäller hästkapplöpning så finns det olika varianter av själva sporten. Antingen så sitter man på en häst som galopperar från start till mål eller så sitter man i en sulky bakom hästen som enbart får trava. I vissa länder så får hästen ta några galoppsteg men inte i alla.

Distanser och startmetoder

Det finns olika distanser som man tävlar i, grunddistanserna är:

  • 1 640 m
  • 2 140 m
  • 2 640 m
  • 3 140 m

Vad gäller startmetoder så finns det två varianter:

  • Autostart

Här startas loppet med en startbil. Den kör med ut och har infällbara vingar. Bakom så springer det upp till 8 hästar bredvid varandra. Bilen släpper sedan startfältet fritt och hästarna fortsätter att springa när bilen kör ut från banan.

  • Voltstart

Här gör hästarna en volt i högervarv och kommer upp i sina startspår när de kommer in i kommandot “kör”.

Hästarnas vinster

En häst som är bättre än andra så att säga har förmodligen en högre startprissumma och vinner mer pengar vid vinst. De får prispengar för sina prestationer och vid vissa särskilda lopp så kan de även få särskilda hederspriser som består i pokaler eller andra fina priser.

Kända travhästar

  • Ina Scot, denna vackra häst föddes 1989 och blev inte mindre än 24 år gammal. Hon vann hela 31 lopp i följd. Inte dåligt för en travhäst. En svensk mästare kan man säga. Tyvärr så föll hon omkull i sin hage 2013 och fick avlivas, men för travsportens fantaster så lever hon vidare.
  • Zoogin, en ståtliga herre som föddes 1990 och är förmodligen den som är mest framgångsrik och som har sprungit in mest pengar, 25,3 miljoner svenska kronor sprang han in under 1990-talet. En mycket duktig travhäst som alla travsports fantaster aldrig kommer glömma.