Galoppbanor i Sverige

I Sverige finns det tre stycken huvudbanor för galopp; Bro Park, Jägersro och Göteborg Galopp.

Bro Park

Det här är en ny bana som har ersatt Täby Galopp. Banan, som invigdes den 19 juni 2016, ligger i Upplands Bro i Stockholms län och är Sveriges nya huvudarena för galopp. Då banan är så ny finns det inte någon historia än, men det kommer garanterat skapas magiska ögonblick på den nya banan.

Göteborg Galopp

Den nuvarande banan på Hisingen i Göteborg invigdes 2002. Innan dess fanns en bana från 30-talet för trav och galopp. I samband med ombyggnationen under 70-talet uppstod problem som gjorde att bygget stannade av men det blev alltså klart 2002.

Gräsbanan på Göteborg galopp är 1 931 meter lång. Här har man under de senaste åren arrangerat 6 – 8 tävlingsdagar per år.

Intresset för galopp i Göteborg är däremot inget nytt. Sporten har tvärtemot en lång historia där. Den första kapplöpningen i staden arrangerades år 1814, i och med ett officiellt flottbesök från England. Därefter började regelbundna tävlingar anordnas i Partille, på banan Partilled. Men sporten var sedan tvungen att flytta då området behövdes för ny bebyggelse. Fram till 1923 hölls istället tävlingar i Kviberg. Efter några ur utan en bana invigdes en kombinerad trav och galoppbana år 1936 i Åby i Mölndal. Men banan lades ner och en ny bana finns idag alltså på Hisingen.

Jägersro Galopp

Den här banan ligger i Malmö och invigdes 1907. Det är en anläggning på 100 hektar för både trav och galopp. På banan finns cirka 250 hästar som är uppställda där permanent och det kommer även dit ytterligare hästar varje dag för att tränas. Galoppbanan som används för tävling är oval och mäter 1 480 meter. Det finns även en travtävlingsbana som är 1 000 meter lång och är placerad innanför galoppbanan.