Galopp är en hästsportgren som blev populär i Sverige under början av 1800-talet. I den här grenen galopperar hästarna ikapp på en oval, ridna av så kallade jockeys. År 1867 bildades Allmänna svenska kapplöpningssällskapet som anordnade tävlingar i några svenska orter, vilket ledde till att sporten ökade i popularitet.

Galopphästarna

Som galopphäst används oftast rasen engelskt fullblod, men i visa länder tillåts även andra raser. Det engelska fullblodet är en ras som är mycket muskulös och kraftfull och som blir 155 – 165 meter i mankhöjd. Rasen används i många av ridsportens olika discipliner. Även arabiska fullblod får sedan 1970 tävla i galopp i Sverige. De två olika raserna tävlar dock aldrig mot varandra. De engelska fullbloden får börja tävla det år de fyller 2 år medan de arabiska fullbloden börjar tävla först det år de fyller 3.

Tävlingar i galopp

Tävlingarna i galopp görs antingen på en gräs eller en grusbana. Triple Crown är ett stort galoppevenemang som körs i USA och anses vara den tuffaste galopptävlingen. I tävlingen ingår tre olika lopp, som alla är väldigt tuffa; Kentucky Derby”, “Preakness Stakes” och “Belmont Stakes”. En häst måste vinna alla dessa tre lopp för att kunna ta hem segern i Triple Crown. Även andra länder har sina egna versioner av Triple Crown, till exempel Japan, Storbritannien och Kanada. I Sverige anordnas varje år fem stycken klassiska lopp; Dianalöpning, Jockeyklubbens jubileumslöpning, Svenskt Oaks, Svenskt Derby och Svenskt S:t Leger. I de loppen är det endast treåriga hästar som deltar.

En häst måste först kvalificera sig för att få delta i ett lopp. Hästen måste visa att den klara av att gå in i en startbox och sedan stå stilla i den, för att till sist springa rakt ut ur den. För att kvalificera sig måste hästen också klara av att springa en distans på en bestämd tid.