Hästkapplöpning har under en lång tid varit en populär sport och den finns i de allra flesta civilisationer även om den kan se olika ut. I Europa blev hästkapplöpningen en populär sport att titta på under 1700-talet, särskilt i Storbritannien. Det ledde till att hästkapplöpning är en stort sport även i Amerika, Asien och Afrika än idag eftersom Storbritannien hade en stor roll i kolonisationen av världsdelarna.

I Europa var det medelklassen, men framför allt de rikare medborgarna som besökte tävlingarna. Man satsade ofta pengar på den häst man trodde skulle vinna vilket fortfarande är ett omtyckt sätt att spela med pengar på. Under 1700-talet fanns dock inga spelbutiker bredvid mataffärerna utan man satsade och förlorade pengar eller vann mer pengar på plats. Hästkapplöpningen kom till Sverige i början av 1800-talet men det tog tid innan sporten blev stor. Än idag är den inte ens i närheten av lika stor som den varit och är i Storbritannien. Förutom kapplöpningarna där hästarna får ge allt de har finns även andra varianter.

Terränglöpning har blivit en vanlig sport som kommer ifrån jaktturerna som rika män brukade ägna sig åt tillsammans. Även trav förekommer som tävlingsform. Det är en annan av hästens gångarter som går långsammare än galopp. Om hästen skulle börja galoppera under loppet diskvalificeras den.

Vid galopp sitter det en jockey på hästen. Till skillnad från andra sporter är det bra om utövaren är så liten som möjligt. Ju lättare Jockey, desto snabbare orkar hästen springa. Jockeyn lutar sig över hästens rygg för att väga så lite så möjligt och fånga upp så lite vind som möjligt, och har så höga stigbyglar att knäna nästan är ända uppe vid hakan.

Fullblod är den vanligaste hästrasen i de flesta sorters kapplöpning. Engelskt fullblod är den traditionella tävlingshästen. Sedan en tid tillbaka får man tävla även med arabiskt fullblod, dock blandar man aldrig arabiskt och engelskt fullblod i samma tävling.