Elitloppet är Sveriges största och mest prestigefyllda travtävling som även är ett av de större loppen i världen. Loppet körs på banan Solvalla i Stockholm den sista söndagen i maj varje år. Det är ett stort evenemang som har lockat tusentals åskådare varje år sedan första gången det kördes 1952. I början deltog mest svenska hästar, men på 60-talet började de franska hästarna ta plats och ofta ta hem segrarna. Hela evenemanget består av en hel helg med travtävlingar. De två dagarna innan själva Elitloppet körs även andra travtävlingar som man kan spela på.

Så genomförs loppet

Det här loppet är ett så kallat inbjudningslopp, vilket innebär att hästar blir inbjudna att tävla. Totalt bjuds 16 hästar in, och för att bli inbjuden måste hästen ha utmärkt sig. Distansen för loppet är 1 609 meter och startmetoden är autostart. Först genomförs två försökslopp där de fyra första kvalificera sig till finalen. Både försöksloppen och finalen körs på samma dag. Prissumman som vinnaren tar hem är 3 miljoner kronor.

Vinnare i Elitloppet

Senaste vinnaren är hästen Timoko från Frankrike som vann Elitloppet 2017 med den svenske Björn Goop. Detta fransk-svenska samarbete verkar vara ett vinnande koncept då de även 2014 vann Elitloppet tillsammans. Men även svenska hästar har haft stora framgångar i Elitloppet och ofta stått som vinnare. 2016 vann svenska hästen Nuncio som kördes av Örjan Kihlström. Även året innan, 2014 vann Örjan Kihlström, då med hästen Magic Tonight. Många av vinsterna har genom året gått till Sverige och Frankrike, som också är de länder där trav är som störst. Men andra vinnare har även kommit från USA, Norge, Tyskland och Italien.

Resultathållare

Den kusk som deltagit flest gånger i Elitloppet är svensken Stig H. Johansson som har deltagit hela 28 gånger. Dessutom är han den kusk som har vunnit flest gånger. Högst segerprocent har dock kusken Charlie Mills eftersom han har vunnit båda de två loppen som han har ställt upp i. Örjan Kihlström är den enda svensk som har vunnit två lopp i rad med olika hästar.